Przegląd
Ustawienia kontroli danych pozwalają wybrać, czy Twoje rozmowy mają pomagać w trenowaniu modeli OpenAI. Możesz też używać ich do eksportowania danych, zarządzania udostępnionymi linkami i innymi ustawieniami danych dostępnymi na Twoim koncie.
Dostępność ustawień zależy od tego, czy korzystasz z konta po zalogowaniu, od Twojego planu oraz ustawień przestrzeni roboczej.
Znajdź ustawienia kontroli danych
Otwórz Ustawienia i wybierz „Kontrola danych”, aby zarządzać opcjami dostępnymi na Twoim koncie.
Centrum prywatności objaśnia dostępne opcje prywatności i pomaga znaleźć ustawienia, które nimi zarządzają. Nadal możesz zarządzać tymi ustawieniami w menu Ustawienia w ChatGPT.
Wyłącz opcję „Ulepszaj model dla wszystkich”
Gdy opcja „Ulepszaj model dla wszystkich” jest wyłączona, Twoje nowe rozmowy nie będą wykorzystywane do trenowania modeli OpenAI. Nadal mogą pojawiać się w historii czatów.
W przeglądarce (po zalogowaniu)
Otwórz menu swojego konta.
Wybierz Ustawienia.
Wybierz „Kontrola danych”.
Wybierz opcję „Ulepszaj model dla wszystkich”, wyłącz ją, a następnie wybierz „Gotowe”.
iOS i Android
Otwórz pasek boczny.
Wybierz ikonę swojego profilu, aby otworzyć Ustawienia.
Wybierz „Kontrola danych”.
Wyłącz opcję „Ulepszaj model dla wszystkich”.
Po zalogowaniu to ustawienie obowiązuje na Twoim koncie na wszystkich urządzeniach.
Korzystanie bez logowania
Jeśli korzystasz z ChatGPT bez logowania, otwórz Ustawienia i wyłącz opcję „Ulepszaj model dla wszystkich”. Twój wybór zostanie zapisany w tej przeglądarce.

Zarządzaj wykorzystywaniem zadań Codex do trenowania modeli
Jeśli korzystasz z Codex w ramach indywidualnego planu ChatGPT, opcja „Ulepszaj model dla wszystkich” obejmuje również Twoje zadania Codex. Wyłącz ją w ChatGPT lub wybierz „Nie trenuj na moich treściach” w Portalu ochrony prywatności. Każda z tych opcji wystarczy, by objąć zarówno rozmowy w ChatGPT, jak i zadania Codex. Nie musisz korzystać z obu. Po rezygnacji nowe rozmowy i zadania nie będą wykorzystywane do trenowania modeli OpenAI.
W ustawieniach Codex znajduje się osobna opcja Uwzględnij środowiska, która określa, czy dodatkowy kontekst z Twoich środowisk Codex może być wykorzystywany do trenowania modeli OpenAI. Zmiana ustawienia w ChatGPT lub zgłoszenie rezygnacji przez Portal ochrony prywatności nie zmienia tego ustawienia.
Co dzieje się z zapisanymi czatami
Wyłączenie opcji „Ulepszaj model dla wszystkich” nie usuwa ani nie ukrywa zapisanych czatów.
Zwykłe czaty pozostają w historii.
Zarchiwizowane czaty pozostają w archiwum.
Czaty w projektach pozostają w swoich projektach.
Zarchiwizowanie czatu nie zmienia tego, czy może on być używany do trenowania modeli OpenAI. Nadal obowiązuje wybrane przez Ciebie ustawienie opcji „Ulepszaj model dla wszystkich”.
Czat tymczasowy
Dopóki te czaty pozostają tymczasowe:
nie pojawiają się w historii czatów
nie tworzą ani nie aktualizują wspomnień
nie są wykorzystywane do ulepszania modeli OpenAI
mogą być przechowywane przez maksymalnie 30 dni ze względów bezpieczeństwa
Przed rozpoczęciem rozmowy wybierz, czy czat tymczasowy ma być spersonalizowany. Spersonalizowany czat tymczasowy może korzystać z istniejących wspomnień, instrukcji niestandardowych i wtyczek, zgodnie z ustawieniami Twojego konta i przestrzeni roboczej. Możesz wyłączyć personalizację podczas rozpoczynania czatu.
Jeśli zapiszesz czat tymczasowy, stanie się on zwykłym czatem w Twojej historii i będzie podlegał ustawieniom personalizacji oraz ulepszania modeli na Twoim koncie.
Więcej informacji o czacie tymczasowym znajdziesz w artykule: Czat tymczasowy w ChatGPT.
Eksportuj swoje dane
Zalogowani użytkownicy ChatGPT Free, Go, Plus i Pro mogą poprosić o kopię swoich danych w ustawieniach ChatGPT. Możesz też skorzystać z Portalu ochrony prywatności OpenAI.
Samodzielny eksport danych nie jest dostępny w przestrzeniach roboczych ChatGPT Business, Enterprise ani ChatGPT dla służby zdrowia. Prośbę o eksport należy skierować do właściciela przestrzeni roboczej. W uprawnionych przestrzeniach roboczych ChatGPT Edu eksport może być dostępny, jeśli włączy go administrator.
Więcej instrukcji i informacji o dostępności eksportu danych znajdziesz w artykule: Eksportowanie historii i danych z ChatGPT.
Usuń swoje konto
Zalogowani użytkownicy ChatGPT Free, Go, Plus i Pro mogą usunąć swoje konto w ustawieniach ChatGPT. Usunięcie konta OpenAI jest nieodwracalne i wpływa na powiązane z nim dane oraz subskrypcje. Samodzielne usunięcie konta nie jest dostępne w zarządzanych przestrzeniach roboczych. Prośbę o usunięcie należy skierować do właściciela przestrzeni roboczej. Aby uzyskać pomoc dotyczącą zarządzanego konta, skontaktuj się ze swoją organizacją.
Instrukcje usuwania konta i ważne informacje o rozliczeniach znajdziesz w artykule: Usuwanie konta ChatGPT.
Pamięć i kontekst związany z bezpieczeństwem
Funkcja Pamięć określa, jak ChatGPT personalizuje odpowiedzi. Ustawienia trenowania modeli określają, czy kwalifikujące się treści mogą być używane do ulepszania modeli OpenAI. Są to osobne ustawienia.
Wyłączenie pamięci lub personalizacji nie wyłącza funkcji bezpieczeństwa. W rzadkich sytuacjach wysokiego ryzyka mogą one korzystać z ograniczonego kontekstu istotnego dla bezpieczeństwa, aby pomóc ChatGPT udzielać bezpieczniejszych odpowiedzi.
Więcej informacji o funkcji Pamięć znajdziesz w artykule: Pamięć w ChatGPT.
Zarządzane przestrzenie robocze
Domyślnie OpenAI nie wykorzystuje treści z przestrzeni roboczych ChatGPT Business, Enterprise, Edu ani ChatGPT dla służby zdrowia do trenowania swoich modeli.
Zarządzane przestrzenie robocze mogą też mieć ustawienia przechowywania danych, funkcji Pamięć, zgodności z przepisami i dostępu określone na poziomie organizacji.
Nadal obowiązują zasady Twojej organizacji dotyczące prywatności, przechowywania danych i dostępu.
Więcej informacji o prywatności w firmach znajdziesz na stronie: Prywatność firm w OpenAI.
Ustawienia reklam
Tam, gdzie dostępne są reklamy, osobne ustawienia mogą określać sposób ich personalizacji.
Więcej informacji o reklamach znajdziesz w artykule: Reklamy w ChatGPT.
Często zadawane pytania
Czy mogę zmienić ustawienie opcji „Ulepszaj model dla wszystkich”?
Tak, jeśli to ustawienie jest dostępne na Twoim koncie. Ustawienia rodzica lub opiekuna oraz ustawienia przestrzeni roboczej mogą ograniczać możliwość jego zmiany.
Czy wyłączenie trenowania modeli usuwa moje czaty?
Nie. Jeśli chcesz usunąć treści, musisz osobno usunąć czat lub swoje konto.
Co jeśli moja wcześniejsza rezygnacja została zgłoszona za pośrednictwem pomocy technicznej OpenAI lub wniosku dotyczącego prywatności?
OpenAI nadal respektuje rezygnację powiązaną z kontem.
Co się stanie, jeśli prześlę opinię po rezygnacji z wykorzystywania moich treści do trenowania modeli?
Jeśli zdecydujesz się przekazać opinię, na przykład wybierając ikonę kciuka w górę lub w dół przy odpowiedzi, cała rozmowa związana z tą opinią może zostać wykorzystana do trenowania modeli OpenAI. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Jak Twoje dane są wykorzystywane do ulepszania działania modeli.
