OpenAI
Ta strona została przetłumaczona maszynowo. Wyświetl oryginalny artykuł w języku angielskim.

Przechowywanie czatów i plików w ChatGPT

Dowiedz się, jak długo przechowywane są czaty i pliki oraz co się dzieje po ich zarchiwizowaniu lub usunięciu.

Zaktualizowano: 14 days ago

Omówienie

Okres przechowywania zależy od rodzaju czatu lub pliku, podjętego działania oraz obowiązujących zasad przechowywania w przestrzeni roboczej.

Zwykłe i zarchiwizowane czaty pozostają zapisane na Twoim koncie. Czaty tymczasowe podlegają innym zasadom przechowywania.

Czaty

Zwykłe i zarchiwizowane czaty pozostają zapisane na Twoim koncie, dopóki ich nie usuniesz lub nie zostaną usunięte zgodnie z obowiązującymi zasadami przechowywania w przestrzeni roboczej.

Zarchiwizowanie czatu nie zmienia okresu jego przechowywania.

Gdy usuniesz zapisany czat:

  • ChatGPT natychmiast usuwa go z widoku Twojego konta.

  • OpenAI planuje jego trwałe usunięcie ze swoich systemów w ciągu 30 dni, chyba że czat został już pozbawiony danych identyfikacyjnych i odłączony od Twojego konta albo OpenAI musi przechowywać go dłużej ze względów bezpieczeństwa lub z powodu obowiązków prawnych.

  • Usuniętego czatu nie można przywrócić w ChatGPT ani za pośrednictwem pomocy technicznej OpenAI.

Instrukcje usuwania i archiwizowania czatów znajdziesz tutaj: Usuwanie i archiwizowanie czatów w ChatGPT.

Czat tymczasowy

Czaty tymczasowe nie pojawiają się w historii czatów, chyba że je zapiszesz. OpenAI może przechowywać kopię przez maksymalnie 30 dni ze względów bezpieczeństwa.

Jeśli zapiszesz czat tymczasowy, stanie się on zwykłym czatem i będzie podlegać zasadom przechowywania zapisanych czatów.

Więcej informacji o czacie tymczasowym znajdziesz tutaj: Czat tymczasowy w ChatGPT.

Pliki zapisane w Bibliotece

Gdy Biblioteka jest dostępna, pliki przesłane do ChatGPT lub w nim utworzone można zapisać niezależnie od rozmowy, w której zostały użyte.

Usunięcie czatu nie powoduje usunięcia pliku, który nadal jest zapisany w Bibliotece. Jeśli chcesz również usunąć kopię zapisaną w Bibliotece, usuń z niej ten plik.

W przestrzeniach roboczych Enterprise, Edu i Healthcare pliki w Bibliotece podlegają zasadom przechowywania danej przestrzeni roboczej.

Więcej informacji o plikach w Bibliotece znajdziesz tutaj: Zarządzanie plikami w ChatGPT za pomocą Biblioteki.

Pliki w GPT i projektach

Pliki przesłane jako wiedza do niestandardowego GPT są przechowywane do czasu usunięcia tego GPT.

Pliki dodane do projektu, w tym projektu udostępnionego, są przechowywane do czasu usunięcia projektu lub pliku albo do ich usunięcia zgodnie z obowiązującymi zasadami przechowywania w przestrzeni roboczej.

Po usunięciu GPT, projektu lub pliku OpenAI planuje trwałe usunięcie powiązanych danych w ciągu 30 dni, chyba że obowiązki związane z bezpieczeństwem lub wymogi prawne nakazują przechowywać je dłużej.

Kwestie zgodności z przepisami w Enterprise

Aktywne pliki w Bibliotece są dostępne za pośrednictwem przeznaczonych dla Biblioteki punktów końcowych Compliance API.

Pliki, które nie są zapisane w Bibliotece, mogą wygasać niezależnie od ustawień przechowywania czatów. W przestrzeniach roboczych Enterprise niektóre pliki tymczasowe mogą wygasać po 48 godzinach, chyba że obowiązuje inny okres przechowywania.

Po usunięciu pliku z Biblioteki, jego wygaśnięciu zgodnie z zasadami przechowywania w przestrzeni roboczej lub utracie aktywności z innego powodu plik przestaje być dostępny za pośrednictwem punktu końcowego Compliance API dla aktywnych plików. Kopie zapasowe OpenAI mogą zawierać ten plik jeszcze przez maksymalnie 30 dni, chyba że OpenAI musi przechowywać go dłużej ze względów bezpieczeństwa lub z powodu obowiązków prawnych.

Żądanie dotyczące nieaktywnego pliku może zwrócić błąd, na przykład:

{
"error":
{
"message": "Nie znaleziono pliku w przestrzeni roboczej.",
"type": "invalid_request_error"
}
}

Czy ten artykuł był pomocny?