OpenAI
Ta strona została przetłumaczona maszynowo. Wyświetl oryginalny artykuł w języku angielskim.

Usuwanie i archiwizowanie czatów w ChatGPT

Dowiedz się, jak usuwać, archiwizować i przywracać z archiwum rozmowy w ChatGPT.

Zaktualizowano: 17 days ago

Omówienie

Usuń czat, gdy nie jest Ci już potrzebny. Zarchiwizuj czat, jeśli chcesz usunąć go ze zwykłego paska bocznego, ale zachować.

Usunięcie jest nieodwracalne. Zarchiwizowana rozmowa pozostaje na koncie i podlega takim samym zasadom przechowywania jak inne zapisane czaty.

Usuwanie czatu

  1. Otwórz historię czatów w ChatGPT.

  2. Otwórz menu dodatkowych opcji (•••) czatu, który chcesz usunąć.

  3. Wybierz Usuń.

  4. Potwierdź usunięcie.

ChatGPT chat options menu with Archive and Delete actions for a conversation

Gdy usuniesz czat:

  • ChatGPT natychmiast usunie go z widoku Twojego konta.

  • OpenAI przeznaczy go do trwałego usunięcia ze swoich systemów w ciągu 30 dni, chyba że wcześniej pozbawiono go danych identyfikacyjnych i odłączono od Twojego konta albo OpenAI musi przechowywać go dłużej ze względów bezpieczeństwa lub z uwagi na zobowiązania prawne.

  • Usuniętego czatu nie można przywrócić ani w ChatGPT, ani za pośrednictwem pomocy technicznej OpenAI. Autoryzowane narzędzia do zapewniania zgodności mogą nadal uzyskiwać dostęp do kwalifikujących się danych z przestrzeni roboczej zgodnie z zasadami przechowywania obowiązującymi w Twojej organizacji.

Archiwizowanie czatu

  1. Otwórz historię czatów w ChatGPT.

  2. Otwórz menu dodatkowych opcji (•••) czatu, który chcesz zarchiwizować.

  3. Wybierz Archiwizuj.

Potwierdzenie nie jest wymagane.

ChatGPT chat options menu with Archive selected for a conversation

Archiwizacja usuwa czat ze zwykłego paska bocznego, ale nie powoduje jego usunięcia. Zarchiwizowane czaty nadal można wyszukiwać.

Zarządzanie zarchiwizowanymi czatami

  1. Otwórz Ustawienia.

  2. Wybierz Kontrola danych.

  3. W zależności od urządzenia wybierz Zarchiwizowane czaty lub Wyświetl zarchiwizowane czaty. Jeśli pojawi się opcja Zarządzaj, wybierz ją.

  4. Wybierz Cofnij archiwizację, aby przywrócić czat do zwykłej historii, albo Usuń, aby go usunąć.

Archived Chats list with an Unarchive conversation tooltip for a saved chat

Archiwizowanie lub usuwanie wszystkich czatów

ChatGPT umożliwia zbiorcze archiwizowanie i usuwanie czatów.

  1. Otwórz Ustawienia.

  2. Wybierz Kontrola danych.

  3. Wybierz Archiwizuj wszystkie czaty lub Usuń wszystkie czaty.

  4. Zapoznaj się z komunikatem z prośbą o potwierdzenie, a następnie kontynuuj.

ChatGPT settings options to Archive all chats or Delete all chats

Te działania mogą objąć czaty na bieżącym koncie lub w przestrzeni roboczej, w tym czaty w projektach. Działania Usuń wszystkie czaty nie można cofnąć.

Przechowywanie czatów

  • Zwykłe i zarchiwizowane czaty pozostają zapisane na Twoim koncie, dopóki ich nie usuniesz lub nie zostaną usunięte zgodnie z zasadami przechowywania obowiązującymi w danej przestrzeni roboczej.

  • Archiwizacja czatu nie zmienia okresu jego przechowywania.

  • Usunięte czaty natychmiast znikają z widoku konta i są przeznaczane do trwałego usunięcia w ciągu 30 dni, z zastrzeżeniem wyjątków opisanych powyżej.

Więcej informacji o przechowywaniu czatów znajdziesz tutaj: Przechowywanie czatów i plików w ChatGPT.

Usunięcie czatu nie powoduje usunięcia plików zapisanych oddzielnie w Bibliotece. Jeśli chcesz również usunąć te zapisane kopie, usuń pliki z Biblioteki.

Dane z połączonych aplikacji

Jeśli w rozmowie użyto danych z połączonej aplikacji, archiwizacja czatu zachowa zarówno rozmowę, jak i zawarte w niej dane z tej aplikacji.

Usunięcie czatu powoduje usunięcie z konta rozmowy i zawartych w niej danych z połączonej aplikacji, z uwzględnieniem standardowych zasad przechowywania i zobowiązań prawnych.

Usunięcie czatu nie powoduje usunięcia oryginalnych danych z połączonej aplikacji. Odłączenie aplikacji uniemożliwia dostęp w przyszłości, ale nie usuwa wcześniejszych rozmów, w których wykorzystano dane aplikacji.

Rozwiązywanie problemów z brakującymi czatami

Jeśli nie możesz znaleźć rozmowy:

  • Upewnij się, że korzystasz z właściwego konta OpenAI i właściwej przestrzeni roboczej oraz że podany adres e-mail lub metoda logowania jednokrotnego (SSO) są prawidłowe.

  • Użyj funkcji Wyszukaj, aby znaleźć rozmowę.

  • Przejdź do sekcji Ustawienia > Kontrola danych, a następnie — zależnie od urządzenia — wybierz Zarchiwizowane czaty lub Wyświetl zarchiwizowane czaty.

  • Odśwież ChatGPT albo wyloguj się i zaloguj ponownie.

  • Sprawdź w serwisie OpenAI Status, czy występuje obecnie jakaś awaria.

  • Jeśli chcesz sprawdzić dane powiązane obecnie z kwalifikującym się kontem, poproś o ich eksport.

Usuniętych czatów — w tym usuniętych za pomocą opcji Usuń wszystkie czaty — nie można przywrócić.

Kontaktując się z pomocą techniczną OpenAI, podaj adres e-mail konta i metodę logowania, nazwę przestrzeni roboczej (jeśli dotyczy), przybliżoną datę brakujących rozmów oraz informacje o wykonanych czynnościach kontrolnych.

Czy ten artykuł był pomocny?