Przegląd
OpenAI udostępnia ustawienia, które pomagają zarządzać sposobem wykorzystywania danych z ChatGPT i innych usług dla użytkowników indywidualnych. Dostępne opcje obejmują ustawienia ulepszania modeli, zarządzanie pamięcią, czat tymczasowy, usuwanie konta oraz wnioski dotyczące prywatności.
Dostępność tych opcji zależy od Twojego planu, typu konta i ustawień przestrzeni roboczej. OpenAI traktuje dane firmowe i dane z zarządzanych przestrzeni roboczych inaczej niż dane z osobistych kont użytkowników indywidualnych.
Zarządzaj ustawieniami prywatności
W ChatGPT otwórz Ustawienia i wybierz Zarządzanie danymi, aby zarządzać preferencjami dotyczącymi ulepszania modeli i innymi ustawieniami danych. Ustawienia funkcji Pamięć znajdziesz w sekcji Ustawienia > Personalizacja.
Centrum prywatności również pomoże Ci zrozumieć te opcje i znaleźć powiązane ustawienia. Więcej informacji: Zarządzanie danymi w ChatGPT.
Czat tymczasowy
Czaty tymczasowe nie pojawiają się w historii czatów, nie tworzą ani nie aktualizują wspomnień i nie są wykorzystywane do ulepszania modeli OpenAI, dopóki pozostają tymczasowe. Przed rozpoczęciem rozmowy wybierz, czy czat ma być spersonalizowany. Spersonalizowane czaty tymczasowe mogą korzystać z istniejących wspomnień, instrukcji niestandardowych i wtyczek. Możesz wyłączyć personalizację przy rozpoczynaniu czatu. Ograniczenia konta i przestrzeni roboczej nadal obowiązują. OpenAI może przechowywać kopię przez maksymalnie 30 dni ze względów bezpieczeństwa.
Jeśli zapiszesz czat tymczasowy, stanie się on zwykłym czatem w Twojej historii i będą go obejmować ustawienia personalizacji oraz ulepszania modeli na Twoim koncie.
Więcej informacji: Czat tymczasowy w ChatGPT.
Ulepszanie modeli a konta indywidualne i firmowe
Możemy wykorzystywać treści przesyłane do ChatGPT i naszych innych usług dla użytkowników indywidualnych, aby ulepszać działanie modeli. Na przykład, w zależności od ustawień użytkownika, możemy wykorzystywać jego prompty, odpowiedzi modelu i inne treści, takie jak obrazy i pliki, aby ulepszać działanie modeli.
Więcej informacji: Jak wykorzystujemy Twoje dane do ulepszania działania modeli.
Domyślnie OpenAI nie wykorzystuje treści z przestrzeni roboczych ChatGPT Business, Enterprise, Edu ani ChatGPT dla służby zdrowia, a także z Platformy API, do ulepszania swoich modeli. Organizacje mogą zdecydować się na udostępnianie danych, jeśli ta opcja jest dostępna. Więcej informacji: Prywatność w usługach dla firm.
Usunięcie konta i ponowne użycie adresu e-mail
Usunięcie konta powoduje utratę dostępu do powiązanych z nim usług, w tym ChatGPT i Platformy API. Jeśli konto zostało całkowicie usunięte, a nie dezaktywowane, po 30 dniach możesz utworzyć nowe konto z tym samym adresem e-mail. Instrukcje znajdziesz tutaj: Usuwanie konta ChatGPT.
Ponowne użycie numeru telefonu komórkowego
Jeden numer telefonu może posłużyć do weryfikacji pierwszego klucza API na maksymalnie 3 kontach. Usunięcie konta nie resetuje tego limitu weryfikacji API. Limit ten jest niezależny od możliwości ponownego użycia numeru przy zakładaniu nowego konta ChatGPT po usunięciu poprzedniego.
Z pewnymi wyjątkami pozwalamy użytkownikom indywidualnym, którzy usunęli swoje konto ChatGPT, zarejestrować się ponownie z tym samym numerem telefonu. Jeśli Twoje indywidualne konto ChatGPT zostało trwale usunięte (a nie zablokowane za naruszenie naszych warunków lub zasad), usuniemy numer telefonu z naszego systemu po 30 dniach. Wtedy możesz zarejestrować się ponownie z tym samym numerem.
Więcej informacji o weryfikacji telefonicznej API i ponownym użyciu numeru: Wymagania dotyczące weryfikacji telefonicznej.
Nie można odłączyć numeru telefonu od istniejącego konta OpenAI.
Usuń historię czatów
Możesz usuwać pojedyncze rozmowy z historii czatów lub wyczyścić całą historię naraz. Usunięte czaty są kasowane z naszych systemów w ciągu 30 dni, chyba że wcześniej usunięto z nich dane identyfikacyjne i odłączono je od Twojego konta lub musimy je zachować ze względów bezpieczeństwa bądź prawnych.
Jak udostępniamy treści usługodawcom
Udostępniamy treści wybranej grupie zaufanych usługodawców, którzy pomagają nam świadczyć nasze usługi. Udostępniamy tylko minimum treści niezbędne do realizacji tego celu, a naszych usługodawców obowiązują rygorystyczne wymogi dotyczące poufności i bezpieczeństwa. Nie udostępniamy treści Twoich czatów do celów marketingowych ani reklamowych. Więcej informacji o naszych praktykach reklamowych znajdziesz tutaj: Reklamy w ChatGPT.
Więcej informacji: Zasady prywatności.
Gdzie przechowujemy treści
Treści są przechowywane w systemach OpenAI oraz naszych zaufanych usługodawców w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Możemy też przesyłać wybrane fragmenty treści zaufanym usługodawcom (zobowiązanym do zachowania poufności i bezpieczeństwa) w celu oznaczania danych oraz zapewnienia bezpieczeństwa.
Dostęp upoważnionych osób do treści
Ograniczona liczba upoważnionych pracowników OpenAI oraz zaufani usługodawcy zobowiązani do zachowania poufności i bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do treści użytkowników wyłącznie w zakresie niezbędnym do: (1) zbadania nadużycia lub incydentu związanego z bezpieczeństwem; (2) udzielenia Ci pomocy, gdy kontaktujesz się z nami z pytaniami dotyczącymi konta, lub rozwiązania problemów wpływających na korzystanie z produktu; (3) obsługi spraw prawnych; (4) ulepszania działania modeli (chyba że wyłączysz tę opcję). Dostęp do treści podlega technicznym mechanizmom kontroli i jest ograniczony wyłącznie do upoważnionych pracowników, którym jest on niezbędny do wykonywania obowiązków. Ponadto monitorujemy i rejestrujemy każdy dostęp do treści użytkowników, a upoważnieni pracownicy muszą przejść szkolenie z zakresu bezpieczeństwa i prywatności, zanim uzyskają dostęp do jakichkolwiek takich treści.
Nie wpisuj poufnych informacji, jeśli nie chcesz, aby były przeglądane lub wykorzystywane.
Sprzedaż danych i dostęp reklamodawców
OpenAI nie sprzedaje Twoich danych ani nie udostępnia reklamodawcom Twoich rozmów w ChatGPT. Więcej informacji: Reklamy w ChatGPT.
Złóż wniosek dotyczący prywatności
Złóż wniosek dotyczący prywatności przez Portal ochrony prywatności lub wyślij e-mail na adres dsar@openai.com.
