OpenAI
Ta strona została przetłumaczona maszynowo. Wyświetl oryginalny artykuł w języku angielskim.

Zarządzanie uprawnieniami aplikacji w ChatGPT

Dowiedz się, jak uprawnienia aplikacji, zatwierdzanie działań, dostęp u dostawcy i ustawienia przestrzeni roboczej wpływają na połączone aplikacje w ChatGPT.

Zaktualizowano: 5 days ago

Przegląd

Uprawnienia aplikacji określają, kiedy ChatGPT może odczytywać informacje z połączonego konta lub podejmować działania w Twoim imieniu.

Te ustawienia regulują sposób korzystania z aplikacji po uzyskaniu do niej dostępu. Nie łączą kont, nie przyznają uprawnień u dostawcy, nie zmieniają dostępu w systemie źródłowym ani nie znoszą zasad przestrzeni roboczej. Ustawienia domyślne dla całego konta lub całej przestrzeni roboczej można skonfigurować przed połączeniem konkretnego konta aplikacji.

Informacje o konfiguracji i odłączaniu kont znajdziesz w artykule: Łączenie kont aplikacji i zarządzanie nimi w ChatGPT.

Dostępność

Dostępne ustawienia zależą od Twojego konta, aplikacji, połączonego konta i przestrzeni roboczej.

Na kontach osobistych opcja Uprawnienia może pojawić się po zainstalowaniu wtyczki zawierającej aplikację. Ustawienia konkretnego połączenia mogą wymagać połączonego konta spełniającego określone warunki. Członkowie zarządzanych przestrzeni roboczych mogą zamiast tego widzieć prośby o zatwierdzenie wynikające z zasad przestrzeni roboczej.

Poznaj opcje uprawnień

W zależności od konta i aplikacji możesz zobaczyć następujące opcje:

  • Zawsze pytaj: ChatGPT prosi o zgodę przed odczytaniem informacji z aplikacji lub wprowadzeniem zmian.

  • Zezwalaj na działania odczytu: ChatGPT może odczytywać dane bez pytania, ale prosi o zgodę przed wprowadzeniem zmian.

  • Zezwalaj na działania niskiego ryzyka: ChatGPT automatycznie zatwierdza działania niskiego ryzyka. Działania o wyższym ryzyku mogą wymagać potwierdzenia lub zostać odrzucone. To ustawienie obowiązuje, o ile nie zastępują go zasady konta, przestrzeni roboczej, aplikacji lub połączenia.

  • Zezwalaj na wszystkie działania: ChatGPT może wykonywać obsługiwane działania bez dodatkowych próśb o zatwierdzenie. Ta opcja wiąże się z podwyższonym ryzykiem.

Więcej informacji o ostrzeżeniach bezpieczeństwa dotyczących wrażliwych funkcji znajdziesz w artykule: Oznaczenia podwyższonego ryzyka.

Standardowe menu wyboru uprawnień dla całego konta i całej przestrzeni roboczej nie oferują opcji Zezwalaj na wszystkie działania. Może ona być dostępna dla pojedynczej aplikacji lub połączonego konta, a obowiązujące zasady przestrzeni roboczych mogą się różnić.

W niektórych menu te etykiety są skrócone do Zezwalaj na odczyt, Zezwalaj na niskie ryzyko lub Zezwalaj na wszystko.

Poznaj ryzyko związane z działaniami

Działanie może wymagać dodatkowej weryfikacji, jeśli może wpłynąć na inną usługę, ujawnić poufne informacje lub być trudne do cofnięcia.

Przykłady takich działań:

  • Wysyłanie e-maila, wiadomości, komentarza lub zaproszenia.

  • Tworzenie, edytowanie lub usuwanie pliku albo rekordu.

  • Zmiana ustawień konta, dostępu, udostępniania lub bezpieczeństwa.

  • Dokonywanie zakupu lub innej transakcji finansowej.

  • Udostępnianie poufnych danych osobowych, finansowych, zdrowotnych lub dotyczących tożsamości.

Działania są oceniane z uwzględnieniem dostępnych funkcji aplikacji, uprawnień po stronie dostawcy, zasad przestrzeni roboczej i zabezpieczeń. Niektóre żądania mogą zostać odrzucone zamiast wyświetlenia prośby o zatwierdzenie.

Ustaw domyślne uprawnienie

Jeśli masz konto osobiste spełniające wymagania, a w Ustawieniach widzisz opcję Wtyczki, wykonaj poniższe kroki.

Jeśli zamiast tego w Ustawieniach widzisz opcję Aplikacje, otwórz Aplikacje, aby sprawdzić ustawienia uprawnień dostępne dla Twojego konta. Taki sam wybór ustawień dla całego konta może być niedostępny.

  1. Otwórz menu profilu i wybierz Ustawienia.

  2. Wybierz Wtyczki.

  3. Otwórz Uprawnienia.

  4. Wybierz domyślne uprawnienie, którego chcesz używać.

Ustawienie ogólne może się pojawić po zainstalowaniu wtyczki zawierającej aplikację. Ustawienia konkretnej aplikacji lub konta mogą wymagać połączenia spełniającego określone warunki. Nie każda aplikacja obsługuje te same ustawienia.

Ustaw uprawnienie dla jednego połączonego konta

  1. Otwórz Ustawienia, a następnie wybierz Aplikacje lub Wtyczki, w zależności od tego, która opcja jest dostępna.

  2. Wybierz odpowiednią wtyczkę lub aplikację.

  3. Jeśli widzisz sekcję Połączone konta, otwórz menu dodatkowych opcji (•••) odpowiedniego konta i wybierz Ustawienia.

  4. Sprawdź Uprawnienia tego konta. W przypadku aplikacji z jednym kontem otwórz zamiast tego dostępne ustawienie Uprawnienia.

  5. Wybierz dostępne uprawnienie, a następnie wybierz Zapisz, jeśli ta opcja jest widoczna.

Ustawienie przypisane do konkretnego konta dotyczy tylko tego połączenia. Inne konto połączone z tą samą aplikacją może mieć inne ustawienie.

Aby przywrócić odziedziczone ustawienie połączonego konta, wybierz opcję oznaczoną jako Domyślne, a następnie wybierz Zapisz. Na stronie pojedynczego konta może być widoczna opcja Resetuj, a w starszej wersji ustawień Aplikacji — opcja Przywróć domyślne.

Odpowiedz na prośbę o zatwierdzenie

Przed wykonaniem obsługiwanego działania ChatGPT może wyświetlić kartę zatwierdzenia z opisem aplikacji i proponowanego działania.

W zależności od działania i konta dostępne mogą być następujące opcje:

  • Odmów lub Odrzuć: Nie wykonuj żądanego działania.

  • Zezwól lub Zezwól raz: Zatwierdź bieżące działanie.

  • Zezwalaj na działania niskiego ryzyka: Zatwierdź bieżące działanie i zezwól na przyszłe działania niskiego ryzyka z użyciem tego samego połączonego konta. Działania o wyższym ryzyku mogą wymagać potwierdzenia lub zostać odrzucone.

  • Zawsze zezwalaj: Jeśli ta opcja jest dostępna dla spełniającego wymagania, samodzielnie połączonego konta osobistego, zezwól na przyszłe obsługiwane działania bez ponownych próśb o zatwierdzenie.

W przypadku opisanych tutaj zatwierdzeń działań aplikacji opcja Zawsze zezwalaj nie jest oferowana jako stałe uprawnienie członkom zarządzanych przestrzeni roboczych, dla automatycznie dostępnych połączeń ani dla działań wymagających dodatkowej weryfikacji bezpieczeństwa.

Przed zatwierdzeniem prośby sprawdź aplikację, konto i proponowane działanie. Zapisana zgoda nie znosi ograniczeń przestrzeni roboczej, uprawnień po stronie dostawcy ani zabezpieczeń. W zależności od interfejsu produktu wrażliwe działanie może zostać odrzucone zamiast wyświetlenia prośby o zatwierdzenie.

Poznaj ograniczenia przestrzeni roboczej

W zarządzanej przestrzeni roboczej różne ustawienia regulują różne aspekty dostępu do aplikacji:

  • Ustawienia instalacji wtyczek określają, czy wtyczka jest dostępna.

  • Ustawienia aplikacji w przestrzeni roboczej określają, czy można korzystać z aplikacji, na której opiera się wtyczka.

  • Ustawienia ról w planach Enterprise i Edu mogą ograniczać dostęp do aplikacji do określonych członków.

  • Autoryzacja u dostawcy określa, które konto zewnętrzne jest połączone i jakie uprawnienia zostały przyznane.

  • Ustawienia działań określają, które działania aplikacji są dostępne.

  • Uprawnienia aplikacji określają, kiedy ChatGPT prosi o zgodę przed wykonaniem dostępnego działania.

Administratorzy planu Business mogą decydować, czy aplikacja jest włączona w przestrzeni roboczej. Administratorzy planów Enterprise i Edu mogą też konfigurować dostęp oparty na rolach, jeśli ta funkcja jest obsługiwana.

Ustawienia ograniczające bezpośrednie działania aplikacji nie muszą ograniczać informacji pobieranych ze zsynchronizowanych danych. Ustawienia wyboru treści do synchronizacji nie muszą ograniczać odrębnych działań aplikacji wykonywanych w czasie rzeczywistym.

Agenci przestrzeni roboczej korzystają z odrębnych ustawień bezpieczeństwa działań na poziomie agenta, które nadal podlegają zasadom przestrzeni roboczej.

Wskazówki dla administratorów znajdziesz w artykule: Ustawienia administracyjne, bezpieczeństwo i zgodność z przepisami w przypadku wtyczek i aplikacji.

Odbierz aplikacji dostęp

Zmiana uprawnienia aplikacji nie odłącza jej ani nie cofa wcześniej przyznanego dostępu do konta u dostawcy.

Aby zablokować dalszy dostęp za pośrednictwem konkretnego konta, otwórz Ustawienia, wybierz Aplikacje lub Wtyczki, wybierz aplikację i odłącz konto. Dostawca może też udostępniać osobne opcje odłączania kont.

Wyłączenie aplikacji w przestrzeni roboczej może wpłynąć na innych członków, zależne od niej wtyczki lub indeks zarządzany przez administratora. Przed zmianą dostępu w całej przestrzeni roboczej zapoznaj się z wyświetlonym ostrzeżeniem.

Uprawnienia aplikacji są niezależne od ustawień funkcji Pamięć, personalizacji, przechowywania danych i trenowania modeli.

Informacje o przetwarzaniu danych znajdziesz w artykule: Połączone aplikacje w ChatGPT.

Czy ten artykuł był pomocny?