Przegląd
Niektóre aplikacje wymagają połączenia konta, zanim ChatGPT będzie mógł z nich korzystać. Inne nie wymagają indywidualnego logowania lub mogą korzystać z połączenia skonfigurowanego przez administratora Twojej przestrzeni roboczej.
Gdy aplikacja wymaga indywidualnej autoryzacji, wybierz konto, które ma już dostęp do potrzebnych Ci informacji, i sprawdź żądane uprawnienia przed zatwierdzeniem połączenia.
Możesz wrócić później, aby sprawdzić połączone konta, dodać kolejne obsługiwane konto, zmienić ustawienia konkretnego konta lub rozłączyć aplikację, z której nie chcesz już korzystać.
Dostępność
Aplikacja musi być dostępna w Twoim planie, regionie, na Twoim koncie, w używanym interfejsie i przestrzeni roboczej. W zarządzanych przestrzeniach roboczych administrator może też potrzebować włączyć aplikację lub zatwierdzić domenę konta.
Pomoc dotyczącą niedostępnych aplikacji lub komunikatów Wyłączone przez administratora znajdziesz w artykule Rozwiązywanie problemów z aplikacjami w ChatGPT.
Łączenie konta aplikacji
Otwórz Ustawienia > Wtyczki. Wybierz aplikację lub wtyczkę, która ją zawiera.
Wybierz Zainstaluj wtyczkę, jeśli ta opcja jest widoczna. Może to również rozpocząć proces łączenia lub konfiguracji aplikacji.
Jeśli pojawi się odpowiedni monit, wybierz Połącz lub kontynuuj konfigurację aplikacji.
Jeśli aplikacja wymaga indywidualnej autoryzacji, zaloguj się na właściwe konto u dostawcy.
Sprawdź usługi i uprawnienia objęte prośbą o dostęp.
Przeprowadź wymaganą autoryzację u dostawcy.
Wybierz konto, które ma już dostęp do potrzebnych Ci informacji. Połączenie konta osobistego nie zapewnia dostępu do plików, kanałów ani rekordów dostępnych tylko na koncie służbowym.
Niektórzy dostawcy pozwalają uwzględnić powiązane usługi w tym samym procesie autoryzacji. Sprawdź każdą wybraną usługę, zanim zatwierdzisz dostęp.
Wtyczka może pojawić się na liście lub zostać zainstalowana, zanim jej aplikacja będzie gotowa do użycia. Nadal potrzebujesz dostępu do aplikacji, połączenia z właściwym kontem i wszelkich wymaganych zgód dostawcy. Pomoc dotyczącą instalacji znajdziesz w artykule Wtyczki w ChatGPT i Codex.
Sprawdzanie uprawnień u dostawcy
Ekran autoryzacji dostawcy zawiera listę usług i uprawnień, o które aplikacja prosi dla wybranego konta. Działania dostępne w ChatGPT zależą również od możliwości aplikacji i obowiązujących ustawień kontroli działań w przestrzeni roboczej.
Jeśli widzisz komunikat Wszystkie uprawnienia są wymagane, wybierz Połącz ponownie i przyznaj wszystkie uprawnienia wymagane przez wybrane aplikacje.
Jeśli podczas łączenia aplikacji Google widzisz komunikat ChatGPT potrzebuje wszystkich żądanych uprawnień, wybierz Spróbuj ponownie. Na ekranie autoryzacji Google wybierz Zaznacz wszystko, aby przyznać żądane uprawnienia.
Aby połączyć mniej aplikacji Google, wybierz Wybierz mniej aplikacji w ChatGPT i zaznacz te, z których chcesz korzystać. Nadal musisz przyznać wszystkie uprawnienia żądane przez wybrane aplikacje.
Dostęp może również wymagać zatwierdzenia przez administratora usługi dostawcy. Administrator usługi Google, Microsoft lub innej usługi może być inną osobą niż administrator Twojej przestrzeni roboczej ChatGPT.
Autoryzacja u dostawcy nie znosi ograniczeń przestrzeni roboczej, ustawień kontroli działań aplikacji ani istniejących uprawnień połączonego konta.
Informacje o ustawieniach zatwierdzania w ChatGPT znajdziesz w artykule Zarządzanie uprawnieniami aplikacji w ChatGPT.
Sprawdzanie konta lub łączenie kolejnego
Niektóre aplikacje umożliwiają połączenie więcej niż jednego konta. Dostępność tej funkcji zależy od aplikacji i Twojego konta.
Otwórz Ustawienia > Wtyczki.
Wybierz odpowiednią wtyczkę lub aplikację.
Jeśli widzisz sekcję Połączone konta, sprawdź konto lub wybierz Połącz kolejne konto, jeśli ta opcja jest dostępna. W przeciwnym razie skorzystaj z sekcji Połączenie widocznej dla aplikacji.
Zaloguj się i przeprowadź wymaganą autoryzację.
Jeśli aplikacja korzysta z niewłaściwego konta, sprawdź połączone z nią konta. Jeśli aplikacja to obsługuje, wskaż w swojej prośbie konto, którego chcesz użyć.
Korzystanie z połączonej aplikacji
Po połączeniu aplikacji opisz, co chcesz zrobić, w rozmowie w ChatGPT obsługującej tę aplikację.
Możesz wskazać dostępną wtyczkę lub aplikację za pomocą znaku @ albo otworzyć menu + i wybrać ją z listy. W niektórych interfejsach dodatkowe opcje znajdują się w menu Więcej.
ChatGPT może poprosić o zgodę przed odczytaniem informacji lub wykonaniem działania. Dostępne działania zależą od aplikacji, konta u dostawcy i ustawień przestrzeni roboczej.
Obsługa w konwersacjach głosowych zależy od aplikacji i dostępnych funkcji. Jeśli aplikacja nie jest dostępna w trybie głosowym, skorzystaj z rozmowy tekstowej, która ją obsługuje.
Niektórych aplikacji można używać w ramach głębokich badań. Informacje o obsługiwanych procesach badawczych znajdziesz w artykule Głębokie badania w ChatGPT.
Synchronizacja zarządzana przez administratora to odrębna funkcja przestrzeni roboczej, która ma własne warunki dostępności i wymagania dotyczące konfiguracji. Informacje o indeksowanych źródłach w przestrzeni roboczej znajdziesz w artykule Aplikacje z synchronizacją zarządzane przez administratora w ChatGPT.
Ponowne łączenie aplikacji
Wybierz Połącz ponownie, jeśli ta opcja jest dostępna. Jeśli zamiast tego aplikacja poprosi o rozłączenie i ponowne połączenie, zapoznaj się z ostrzeżeniami, zanim wykonasz te czynności.
Ponownie wybierz właściwe konto i sprawdź wszelkie nowe prośby o dostęp. Ponowne połączenie jednego konta nie aktualizuje automatycznie wszystkich pozostałych kont połączonych z tą samą aplikacją.
Informacje o autoryzacji i ustawieniach danych dotyczących Google znajdziesz w artykule Ustawienia danych aplikacji Google — najczęstsze pytania.
Rozłączanie konta aplikacji
Otwórz Ustawienia > Wtyczki.
Wybierz odpowiednią wtyczkę lub aplikację.
Jeśli widzisz sekcję Połączone konta, otwórz menu dodatkowych opcji konta (•••). W przeciwnym razie skorzystaj z sekcji Połączenie lub menu dodatkowych opcji wtyczki (•••).
Wybierz Rozłącz.
Rozłączenie uniemożliwia dalszy dostęp za pośrednictwem tego konta. Inne połączone konta lub połączenia w przestrzeni roboczej zarządzane przez administratora mogą pozostać aktywne. Rozłączenie ostatniego konta może również usunąć niektóre powiązane wtyczki z listy zainstalowanych.
Odinstalowanie wtyczki może rozłączyć wszystkie konta połączone za jej pośrednictwem. Zapoznaj się z ostrzeżeniem przed potwierdzeniem.
Rozłączenie aplikacji nie usuwa automatycznie istniejących ani zarchiwizowanych rozmów, zapisanych plików, podsumowania funkcji Pamięć ani innych zapisanych wspomnień. Sprawdź te elementy oraz ustawienia konta u dostawcy osobno.
Informacje o przechowywaniu czatów i plików znajdziesz w artykule Przechowywanie czatów i plików w ChatGPT. Informacje o synchronizacji zarządzanej przez administratora znajdziesz w artykule Aplikacje z synchronizacją zarządzane przez administratora w ChatGPT. Informacje o danych udostępnianych aplikacjom i sposobach ich wykorzystania znajdziesz w artykule Połączone aplikacje w ChatGPT.
