Przegląd
Centrum prywatności to miejsce w ChatGPT, w którym możesz poznać opcje ochrony prywatności i znaleźć ustawienia służące do zarządzania nimi.
Ustawieniami prywatności nadal możesz zarządzać w menu Ustawienia w ChatGPT. Centrum prywatności wyjaśnia działanie tych opcji i prowadzi do odpowiedniego ustawienia lub funkcji, gdy chcesz coś zmienić.
Dostępność
Centrum prywatności jest stopniowo udostępniane zalogowanym użytkownikom planów ChatGPT Free, Go, Plus, ChatGPT Pro i ChatGPT Business w przeglądarce oraz aplikacjach ChatGPT na iOS i Androida. Na tym etapie funkcja nie jest udostępniana użytkownikom ChatGPT Enterprise, ChatGPT Edu ani ChatGPT dla służby zdrowia.
Dostępność poszczególnych funkcji i opcji zależy od planu, regionu, konta i ustawień przestrzeni roboczej. Jeśli nie widzisz Centrum prywatności, być może nie jest ono jeszcze dostępne dla Twojego konta lub wersji aplikacji.
Otwieranie Centrum prywatności
W przeglądarce: otwórz menu konta, wybierz Pomoc, a następnie Centrum prywatności.
Na urządzeniu mobilnym: otwórz Ustawienia, a następnie wybierz Centrum prywatności na iOS lub Centrum prywatności na Androidzie.
Na komputerze: jeśli menu Pomoc w aplikacji zawiera pozycję Centrum prywatności, wybierz ją, aby otworzyć Centrum prywatności w przeglądarce.
Jak współdziałają Centrum prywatności i ustawienia
Opcje ochrony prywatności pozostają w sekcji Ustawienia. Centrum prywatności wyjaśnia działanie każdej z nich i pomaga znaleźć potrzebne ustawienie.
Wybierz temat, aby dowiedzieć się, jak działa. Jeśli pojawi się opcja Zarządzaj, wybierz ją, aby otworzyć odpowiednie ustawienie. Niektóre tematy udostępniają inne działanie, na przykład Nowy czat tymczasowy.
Otwarcie Centrum prywatności nie zmienia ustawień, nie usuwa danych ani nie zastępuje zasad organizacji.
Więcej informacji o bieżących ustawieniach konta znajdziesz tutaj: Ustawienia danych w ChatGPT.
Poznaj opcje ochrony prywatności
Centrum prywatności porządkuje powiązane funkcje w trzech kategoriach. Wybierz kategorię, a następnie temat, aby dowiedzieć się więcej lub otworzyć dostępną opcję.
Spersonalizowane czaty i reklamy
Wybierz Spersonalizowane czaty i reklamy, aby sprawdzić:
Pamięć: dowiedz się, jak ChatGPT wykorzystuje zapamiętane informacje do personalizowania odpowiedzi, i otwórz dostępne ustawienia pamięci. Usunięcie czatu nie powoduje automatycznego usunięcia zapisanej na jego podstawie informacji z pamięci. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Pamięć w ChatGPT.
Spersonalizowane reklamy: dowiedz się, jak działa personalizacja reklam, i sprawdź dostępne ustawienia reklam. Reklamy mogą być wyświetlane uprawnionym użytkownikom planów Free i Go. W innych planach, w tym Business, Enterprise, Edu i ChatGPT dla służby zdrowia, reklamy nie są wyświetlane. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Reklamy w ChatGPT.
Lokalizacja: dowiedz się, jak ChatGPT używa lokalizacji do dostarczania trafnych wyników, i zarządzaj jej udostępnianiem, gdy ta opcja jest dostępna. ChatGPT nie zapisuje ani nie przechowuje osobno Twojej dokładnej lokalizacji poza informacjami zawartymi w rozmowie i kontekście w ChatGPT. Udostępnianie dokładnej lokalizacji nie jest dostępne w przestrzeniach roboczych ChatGPT Enterprise. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Wyszukiwanie w internecie za pomocą ChatGPT.
Prywatność czatu
Wybierz Prywatność czatu, aby dowiedzieć się więcej o czacie tymczasowym i otworzyć opcję rozpoczęcia takiego czatu.
Czat tymczasowy: dowiedz się, jak w rozmowach tymczasowych obsługiwane są historia, personalizacja, ulepszanie modeli i przechowywanie danych. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Czat tymczasowy w ChatGPT.
Aby rozpocząć czat tymczasowy, wybierz Czat tymczasowy, a następnie Nowy czat tymczasowy.
Wykorzystywanie danych i dostęp do nich
Wybierz Wykorzystywanie danych i dostęp, aby sprawdzić:
Wtyczki i aplikacje: dowiedz się, do jakich informacji mają dostęp połączone aplikacje i jakich uprawnień mogą wymagać. Twoja organizacja może określać, które aplikacje są dostępne. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Aplikacje w ChatGPT.
Uwierzytelnianie wieloskładnikowe (MFA): dowiedz się, jak dodać kolejny etap weryfikacji podczas logowania. Instrukcje konfiguracji znajdziesz tutaj: Zarządzanie uwierzytelnianiem wieloskładnikowym (MFA).
Ulepszanie modeli: właściciele uprawnionych kont osobistych mogą za pomocą opcji Ulepszaj model dla wszystkich zdecydować, czy ich treści mają pomagać w ulepszaniu modeli OpenAI. Wyłączenie tej opcji nie usuwa czatów ani nie usuwa ich z historii. Domyślnie OpenAI nie wykorzystuje treści z przestrzeni roboczych ChatGPT Business, ChatGPT Enterprise, ChatGPT Edu ani ChatGPT dla służby zdrowia do trenowania swoich modeli. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Jak Twoje dane są wykorzystywane do poprawy wydajności modeli.
Eksportowanie lub usuwanie danych: gdy te opcje są dostępne, możesz poprosić o kopię odpowiednich danych lub trwale usunąć konto. Instrukcje znajdziesz tutaj: Eksportowanie historii i danych z ChatGPT oraz Usuwanie konta ChatGPT.
Samodzielny eksport danych nie jest dostępny w przestrzeniach roboczych ChatGPT Business, ChatGPT Enterprise ani ChatGPT dla służby zdrowia. Uprawnione przestrzenie robocze ChatGPT Edu mogą umożliwiać eksport danych, jeśli administrator włączy tę funkcję. Samodzielne usunięcie konta nie jest dostępne w zarządzanych przestrzeniach roboczych.
Udostępnianie dźwięku i obrazu może mieć osobne ustawienia. Więcej informacji znajdziesz tutaj: ChatGPT Voice oraz Dyktowanie głosowe — często zadawane pytania.
Nasze podejście do prywatności
Centrum prywatności przedstawia cztery elementy podejścia OpenAI do prywatności:
Nie sprzedajemy Twoich danych: OpenAI nie sprzedaje Twoich danych ani nie udostępnia Twoich rozmów w ChatGPT reklamodawcom lub partnerom marketingowym.
Chronimy Twoje informacje: OpenAI stosuje zabezpieczenia, takie jak szyfrowanie, testy bezpieczeństwa i monitorowanie podejrzanej aktywności.
Masz kontrolę nad swoimi danymi: zależnie od planu, konta i ustawień przestrzeni roboczej możesz sprawdzić opcje dostępu do odpowiednich danych, ich eksportowania lub usuwania.
Decydujesz, czy Twoje czaty służą do ulepszania naszych modeli: właściciele uprawnionych kont osobistych mogą zdecydować, czy ich treści mają pomagać w ulepszaniu modeli OpenAI. Domyślnie OpenAI nie wykorzystuje treści z przestrzeni roboczych ChatGPT Business, ChatGPT Enterprise, ChatGPT Edu ani ChatGPT dla służby zdrowia do trenowania swoich modeli.
Gdy kwalifikujące się dane z rozmów są wykorzystywane do ulepszania modeli OpenAI, OpenAI stara się identyfikować i usuwać dane umożliwiające identyfikację osób.
Prywatność w przestrzeni roboczej Business
Jeśli korzystasz z przestrzeni roboczej ChatGPT Business, Twoja organizacja może określać dostępne funkcje i ustawienia prywatności oraz sposób przechowywania i przeglądania danych przestrzeni roboczej.
Centrum prywatności nie zastępuje ustawień administratora, zasad przechowywania danych przestrzeni roboczej ani autoryzowanego dostępu do jej danych.
Więcej informacji znajdziesz tutaj: Dostęp do danych na zarządzanym koncie ChatGPT.
Informacje o prywatności i pomoc
Przeczytaj artykuły o prywatności, bezpieczeństwie konta i zabezpieczeniach stosowanych przez OpenAI w celu ochrony Twoich informacji.
Zasady prywatności: dowiedz się, jak OpenAI przetwarza dane osobowe.
Prześlij wniosek dotyczący prywatności: skorzystaj z Portalu ochrony prywatności, aby poprosić o dostęp do danych osobowych lub ich usunięcie.
Uzyskaj pomoc: znajdź odpowiedzi na pytania dotyczące funkcji ChatGPT, ustawień konta i pomocy technicznej.
Portal ochrony prywatności to osobna witryna służąca do składania wniosków dotyczących prywatności. Centrum prywatności jest częścią ChatGPT i pomaga zrozumieć oraz znaleźć ustawienia prywatności.
Więcej informacji znajdziesz tutaj: Jak OpenAI przetwarza dane w usługach konsumenckich.
